Status
Project
Year
2008
Program
Urban/Infrastrcutural
Scale
675m²
Partners
Mark Mückenheim
Stefan Sous
Frank Zeising
Grontmij
Team
Mark Mückenheim,
Stefan Sous,
Frank Zeising,
Rafael Drzymalla,
Jasmin Bonn,
Moritz Schwarz,
Bernhard Hiesinger (Grontmij)

Our proposal for the new train station functions as an important link in-between the northern and southern parts of Gerresheim, a city quarter of Düsseldorf. The project realizes the larger vision of the masterplan idea in detail. The station manifests itself as a glazed volume spanning over the track system. A light, friendly, and safe space enables the crossing of the railway tracks and enables a simpler connection between the two parts of the city quarter. The two underpass areas of the train-station area are not designed like a tunnel or underground corridor, but rather a series of bridges creating open subterranean landscapes. For the more urban passage in the east, the spaces between the bridges are glazed. The result is a space filled with natural light throughout the day. The walls of this space feature a printed installation by the artist Stefan Sous which are illuminated at night, thus creating a very bright and therefore secure crossing. The passage in the west is also projected as a series of bridges where a spacious natural landscape stretches underneath employing plants that flourish in diffuse light conditions.