Status
In Progress
Year
2020 - 2023
Program
Culture
Scale
900m²
Partners
MCKNHM Architekten
Rizoma Arquitetura
Team
Mark Mueckenheim and
Maria Paz De Moura Castro

Our design for the Michael Heizer Pavilion at Inhotim is a reflection on the enigmatic impact of the two outstanding art pieces to be displayed, “Negative Wall Sculpture” and “Displaced-Replaced Mass.” The building is a contemporary interpretation of an ancient temple or tomb. Archaic tectonics, architectural details, and building proportions are reinforcing the massiveness of the architecture. None of the traditional elements that give scale to a building, such as doors and windows, can be found. At the southwestern end of the pavilion, concrete beams of the structural grid protrude above the roofline as a superstructure, creating an almost mystical element and an asymmetry within the monolithic entrance facade. The entrance to the pavilion is a wide opening, which stretches over the entire width of the building. It is compressed in its height by a low canopy that also runs across the facade. From afar, it almost seems as if the opening is not tall enough to fit a person. The visitor can step into the shadow and enter the building on either side of this opening. Neither of these paths reveals any visual clues of the spaces for the two artworks. It is up to the visitor to explore the building and discover the art through dim corridors, with few skylights in critical areas of the visitor’s path. In the center of the building, a chamber precedes the two spaces that house the artworks. Both of these spaces are similar in size and proportion to the exhibition venues for which Michael Heizer initially envisioned both art pieces. In the back of the building, the corridor leads to a terrace with a lake view. While the entrance is austere like a hidden or lost temple, the back is much more lively, with an open cafe, bar, restroom facilities, as well as sheltered and open outdoor seating. The building is a threshold towards the lake and forms a new locus at the beautiful site to provide an unparalleled art experience. This project is a direct commission and a collaboration between MCKNHM and Rizoma Arquitetura – Maria Paz de Moura Castro, Brazil. This project is still in development, check back for updates.